Lördagsträning på Oresjön

Isen var hård och vinden stark. På förmiddagen startade de flesta samtidigt vilket gav lite tävlingskänsla. På eftermiddagen ökade vinden så att många tyckte det var läskigt att ge sig ut.

Igår tipsade kursen oss om att det kan vara bra att ligga kvar i lärundningen. Jag testade det och det var mycket bättre. Min analys är att vikten på de bakre medarna ger grepp. Det greppet kan man använda till att skota hårdare utan att få sladd. Den hårdare skotningen ger mer tryck på styrmeden vilket gör att man kan göra en snävare sväng. Den snävare svängen gör att man får sladd bak. Den häver man med skotet. Man får alltså justera sladden med skotet. Skotet påverkar alltså balansen mellan greppet fram och greppet bak. Sladdar man bak kallas det överstyrt och sladdar styrmeden kallas det understyrt. Denna balans verkar påverka vilken svängradie man kan ta.

Den hårda vinden gjorde båten vild. Jag försökte att göra den så snäll som möjligt. Att luta masten lite mer bakåt (+10mm i förstag och -1 hål i sida) gjorde susen. Skotavståndet satte jag inte toklågt, men lågt. Jag har ingen siffra på det.

Medarna gick stabilt. Kanske lite för stabilt ví vissa lägen. Åkytan är 70cm med 0,2 och vinkeln är 94 grader. Det kändes som att det gick rakt fram och att jag var tvungen att vrida loss medarna. Att det är 70cm beror på att jag har provat mig fram. Det jag siktar på är 60cm.

Den sanna seglarglädjen infann sig när de andra åkte in. Jag och Patrik hade precis suttit i bilen och laddat när de andra började plocka ihop. Vinden var riktigt stark. Jag beslöt att få några varv i kroppen. Dessa varv var helt underbara. Lovartrundningen som brukar vara den största belöningen var bara orolig. Länsen var skön. Lärundningen var så där uppfriskande hårdrockig. Det blev fyra lärundningar varav två satt som en smäck och utgångshastigheten skrek i öronen. Det är precis då man känner den riktigt starka glädjen över att ha lyckats med en riktigt svår manöver som dessutom är snabb och rockig.

När jag kom in saknades en latta och gpsen visade 107,6 km/h.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln